Om acht uur in de avond, na een rustige dag, begint ons echte culinair feest in Shanghai. De jetlag en de twee dagen als tourist rondhollen heeft ons gesloopt. Het geplande bezoek aan de Qibao – een traditionele wijk, met oude chinezen huizen langs kanalen – laten we vallen. We komen bij het ontbijt tot de conclusie dat het niet gaat lukken om alles te zien wat we hadden willen zien. Het is teveel en om als fotoshoppende japanners rond te rennen is ook niet echt onze stijl. Het doel is niet om alles te zien wat er te zien is maar om de sfeer en de cultuur, net als bij een culinair feest, te proeven.
Dus schakelen we terug van de spint door de stad naar een rustige wandeling door de buurt rond het hotel. De reis van achttien kilometer in de metro om dan in een toeristenplaatsje met oude kanalen en huizen ziet er mooi uit maar we willen niet meer.
Na deze rustdag zijn we vroeg terug op de kamer. Eindelijk nemen we de tijd voor een middagdutje. En daarna lezen we een boek en kijken tussendoor naar de continue stroom van bootjes en boten die over ’the bunt’ varen. Een beter uitzicht over de stad is niet mogelijk. Tijdens dit kijken begint het te regenen, eerst een paar spetters op het raam maar al snel stevige regen. Dus gaan we naar het dichtstbijzijnde restaurant voor ons avondeten, We worden verrast door een ongelooflijke grote kaart met onduidelijke gerechten met plaatjes. Gerangschikt per keuken (Shanghai, Cantonese, Sichuan etc.) en per land (Taiwanees, Singapore etc.).
Culinair feest of godenmaal
We bestellen beef met boontjes en pinda’s, tofu met gebakken pepertjes, zalm, loempia van garnalen, gebakken rijst, dim sum en drinken roze blaadjes thee. Een tafel vol schalen, alles tegelijk gebracht. We eten met stokjes stukjes uit een schaal prikken en opeten. Hapje rijst ertussen. Een waar feest, ook al blijken sommige stukjes wel ineens zeer pittig of zit de beef soms vol botjes of zeemstukjes, het smaakt geweldig, De tafel is gewoon een keukentafeltje met een plastic zeiltje en de bediening praat vrijwel geen woord Engels. De muziek bestaat uit onverstaanbare Chinese klanken. We reizen al etend door de Aziatische wereld en genieten. We zijn culinair aan het genieten in Shanghai.
Geen nasi rames of rijsttafel. Maar ook geen restaurant met tafelkleedjes, obers in overhemden of Engelstalige menu’s. We zitten tussen de bewoners van de stad. Uiteindelijke eten we uit hooguit de helft op. En strompelen naar de lift om naar onze loge op de zevende verdieping te reizen. En weer uit het raam te kijken.
Het ontbijt als culinair feest
Dit keer geen toeristenontbijt zoals gisteren maar een echt chinees ontbijt. Het buffet is enorm. Rijstepap, dumplings, wonton soep en koekjes. En dan van ieder gerecht meerdere varianten. Van hartig tot zoet, van scherp tot gematigd. En gevuld met kip, vis, champignons of andere ondefinieerbare vleesproducten. Gemarineerd, gebakken of gekookt.
Wij lopen langs de schalen en pannen. Openen de deksels en roeren erin. Ruiken de oosterse bak- en kookluchten, passeren de rijst en noedels. Voorzichtig scheppen we kleine hapjes op het bord en eten het zonder sleurpen langzaam op.
Daarna lopen we rustig naar het People ‘s park, dit keer kijken we wel in wat winkels. Wat opvalt is hoe goed de mensen hier gekleed zijn, ook zie je moderne kapsels, en natuurlijk heeft iedereen een mobile telefoon. Vervelend is dat de nep-horloge verkopers ook hier al zijn doorgedrongen, maar ze dringen niet aan. Een duidelijk nee, of geen reactie is genoeg. Ook in de winkels word je gewoon met rust gelaten, er staat niet meteen een verkoper naast je. Eigenlijk is het hier echt relaxed op straat.
Het culinaire feest gaat verder
Na een bezoek aan het art- museum, wat een beetje tegenviel omdat van de vier zalen er twee gesloten waren gaan we uitgebreid lunchen. Een duur Fusion restaurant in het midden van het park, broodjes met vier dips, pompoen soep, krab met aardappelen, Singapore Style gevulde vissoep (garnalen, vis koek, ei, mie), glaasje wijn erbij, zachte muziek. Eigenlijk zou je meteen terug willen naar het hotel om te gaan uit buiken.
Maar wij doen nog het contemporary museum, wandelen nog rustig terug naar het hotel. En het begint ook zachtjes te regen en wat meer te waaien. Onderweg passeren we een podium waar een modern ballet werd geoefend. En we zien ook weer een groot aantal huwelijks photoshoots, prachtig gekleed, maar in de regen toch wat minder romantisch. Naast het culinair genieten in Shanghai is er ook op straat, buiten de verplichte toeristen plekken te genieten.
Seagull on the bunt, 14 oktober 2011